zarodniki - zarodniki grzybów

Zarodniki Grzybów

O zarodnikach grzybów

Terminu zarodniki używamy w stosunku do komórek rozrodczych grzybów, powstałych zarówno w wyniku rozmnażania płciowego, jak i bezpłciowego. Wytwarzane są w zarodniach, czyli w zamkniętych strukturach, które kiedy są gotowe, pękają i wypuszczają na zewnątrz komórki rozrodcze danego grzyba. Istnieje co najmniej kilka różnych rodzajów zarodników – wiciowe, bezwiciowe, ruchome i nieruchome. Dowiedz się, wszystkiego, co jest istotne, na temat tych niesamowitych komórek.

Zarodniki – wszystko o zarodnikach grzybów

Terminu zarodniki używamy w stosunku do komórek rozrodczych grzybów, powstałych zarówno w wyniku rozmnażania płciowego, jak i bezpłciowego. Wytwarzane są w zarodniach, czyli w zamkniętych strukturach, które kiedy są gotowe, pękają i wypuszczają na zewnątrz komórki rozrodcze danego grzyba. Istnieje co najmniej kilka różnych rodzajów zarodników – wiciowe, bezwiciowe, ruchome i nieruchome. Dowiedz się, wszystkiego, co jest istotne, na temat tych niesamowitych komórek.

Rozmnażanie przez zarodniki grzybów

Kiedy dochodzi do pęknięcia ścianki wspomnianej zarodni, zarodniki grzybów w niej powstałe wydostają się na zewnątrz. Następnie przenoszone są w inne miejsca za pomocą wiatru, wody lub innych organizmów żywych. Wyróżniamy następujące rodzaje zarodników:

  • zarodniki sporangialne – tworzące się w wyniku podziałów mitotycznych, w zarodni. Klasyfikuje się je jako mitospory, czyli zarodniki rozmnażające się bezpłciowo. Przykładem grzyba, który rozmnaża się w ten sposób jest rozłożek czerniejący.
  • zarodnik konidialny – nazywany również konidiosporą, powstaje w wyniku mitozy, wytwarzany jest bezpłciowo. Zaliczamy go podobnie jak poprzednika do mitospor.
  • zarodniki podstawkowe – powstające w wyniku mejozy, a zatem zaliczane do grupy mejospor. Za pomocą tego rodzaju zarodników rozmnażają się przykładowo pieczarki.
  • zarodniki workowe – nazywane również aksosporą, wytwarzane w wyniku rozmnażania płciowego. Występują głównie u workowców.

Nadziemna część grzyba wytwarzająca zarodniki, czyli gdzie powstają zarodniki?

W przypadku większości grzybów jadalnych i niejadalnych rosnących w lasach, do nadziemnej części grzyba zaliczamy trzonek i kapelusz. Dalej umiejscowiona jest grzybnia, która składa się ze strzępek – tam wytwarzają się zarodniki grzybów. Owocniki mogą być jednoroczne lub żyć na tej samej glebie przez wiele lat i wytwarzać kolejne zarodniki. Jak otrzymać zarodniki ze znalezionego w lesie grzyba? Niezależnie od tego, czy ma on budowę blaszkową, czy rurkową (popularnie nazywaną także gąbką), żeby obserwacja zarodników grzybów była możliwa, należy odciąć kapelusz owocnika, a następnie ułożyć go w przeciągu na podstawie. Wówczas dostrzegalny będzie niewielki pyłek, który się na niej odbije. Chociaż nie dojrzymy pojedynczych zarodników, ponieważ te są niedostrzegalne gołym okiem, zauważymy powstały wysyp zarodników. Kolor powstałego wysypu jest ważną cechą diagnostyczną w oznaczaniu znalezionych w lesie gatunków grzybów. Robić to jednak powinni wyłącznie profesjonaliści, ze względu na to, że jest to tylko jeden z wyłącznie pomocnych parametrów. Biały wysyp można zaobserwować zarówno u muchomora, jak i kani.

Legalność zarodników w Polsce i w Unii Europejskiej

Zarówno w sklepach ogrodniczych, jak i wielu popularnych sklepach internetowych, bez najmniejszych problemów dostaniemy zarodniki wielu grzybów jadalnych, a wśród nich przykładowo borowiki, maślaki, podgrzybki, koźlarze, kurki czy liczne mieszanki tych i innych gatunków. Hodowla tego rodzaju grzybów w doniczce w domu lub w ogródku jest całkowicie legalna i nic nie stoi na przeszkodzie, by praktykować tego rodzaju hobby w domowym zaciszu.

Zupełnie inaczej sprawa ma się z gatunkami grzybów halucynogennych, których, chociaż samo posiadanie zarodników jest legalne, hodowla jest zakazana. Zarówno w Polsce, jak i w Unii Europejskiej nie znajdują się one na liście produktów zakazanych. Zarodniki grzybów tego rodzaju są szeroko dostępne w internecie, w różnych formach – pyłków, odcisków, strzykawek do aplikacji.

Przesyłki z zarodnikami grzybów halucynogennych wysyłane są z Holandii do Polski. Taki stan rzeczy z całą pewnością można nazwać luką w Ustawie o Przeciwdziałaniu Narkomanii, gdyż ustawa obejmuje dopiero hodowlę i produkt końcowy hodowli tego rodzaju grzybów skupiający konkretną substancję, której zarodniki grzybów jeszcze nie zawierają. Chociaż, we wspomnianej ustawie i w załączniku do ustawy, funkcjonuje pojęcie prekursora, z którego wytworzyć można substancje nielegalne, zarodniki nie są w nim wyszczególnione. Żeby móc jednoznacznie stwierdzić, czy substancja wysyłana w paczce do Polski jest legalna, czy też nie, konieczna jest kontrola jej składu chemicznego.

Jak hodować grzyby w domu?

Do hodowli legalnych grzybów w domu, wystarczy zaopatrzyć się w specjalny zestaw do tego celu lub doniczkę, dobrej jakości ziemię, wodę i dojrzałe grzyby. Jeśli zdecydujemy się na zestaw, wystarczy zaaplikować zarodniki do specjalnego pudełka, zalać wodą i czekać, aż grzyby wyrosną. Jeśli chcemy przeprowadzić ten proces samodzielnie, od samego początku, należy:

  • przygotować doniczkę pełną dobrej jakości ziemi,
  • zmielić lub rozdrobnić grzyby, których oznaczenia jesteśmy pewni,
  • dodać do grzybów wodę i 50g drożdży,
  • wymieszać dokładnie powstałą mieszankę,
  • przelać do pojemnika, który można przykryć gazą,
  • odstawić w ciemne miejsce, w którym panuje temperatura pokojowa,
  • dolać wody i wylać mieszankę do wcześniej przygotowanej doniczki.

Żeby polepszyć dodatkowo jakość gleby, jak również samej mieszanki, zamiast wody kranowej, warto użyć deszczówki. Podobnie sprawa ma się z ziemią pod uprawę grzybów. Warto dodać do niej korę, suchą trawę czy liście i stworzyć grzybom środowisko możliwie jak najbardziej zbliżone do tego, które mają w naturze. Jeśli przydomowy ogródek mieści się na terenie, na którym grzyby te występują naturalnie, to jeszcze lepiej!

Zalety hodowli domowej grzybów

Wśród wszystkich zalet domowych hodowli grzybów, jej najważniejszą cechą jest przede wszystkim bezpieczeństwo. Jeśli grzyby zbieramy samodzielnie, bardzo łatwo jest się pomylić – zdarza się to nawet doświadczonym diagnostom. Nie warto więc ryzykować i narażać siebie, ani swojej rodziny, zbierając grzyby w lesie czy kupując je z niepewnych źródeł. Jeśli zarodniki lub grzyby nabędziemy w wiarygodnym źródle, takim jak znany sklep spożywczy lub ogrodniczy, a następnie rozpoczniemy hodowlę we własnym domu, mamy pewność, że grzyby są dokładnie tego gatunku, na który się zdecydowaliśmy. Takie grzyby można mieć zawsze pod ręką, w ilościach odpowiednich na własny użytek. Wyhodowane w taki sposób grzyby są zdrowe i niepryskane chemicznymi preparatami, a my możemy się cieszyć pyszną zupą grzybową o każdej porze roku.