Growkit „instrukcja krok po kroku” – stanowczo nie można „tego robić” w wielu krajach z grzybnią niektórych gatunków – sprawdź status prawny i co Ci grozi za złamanie prawa – np. w Polsce nie można stosować tej instrukcji (kategorycznie!) do grzybni psilocybe i copelandia – można mieć poważne problemy karne. Instrukcje można stosować do boczniaków, lakownic, twardniaków. Dla cubensis i copelandia – należy to traktować jako informacje czego dokładnie nie można robić z grzybnią. Podajmy instrukcje jak w żadnym wypadku nie obchodzić się z growkitem łysiczki kubańskiej i panaeolus (copelandia) na terenie krajów gdzie jest to zabronione prawnie. Sprawdź status prawny grzybów i/lub substancji takich jak psylocyna i psylocybina w Twoim kraju. Sprzedawane przez nas growkity łysiczek i kołpaczków (Panaeolus Cyanescens) nie są przeznaczone do hodowli. Zakazuje prawo (i my – sic!) hodowli owocników ze sprzedawanych przez nas grzybni tych gatunków (wszystkich odmian/kultywarów). Obserwacja grzybni to jedyny cel tych produktów. Hodowla jest wskazana i zalecana w przypadku: soplówki jeżowatej, twardniaka japońskiego, lakownicy, maczużnika. Tak więc – growkit krok po kroku? Nie dla Golden Teacher, Mazatapec, Mckennaii i innych kultywarów cubensis i copelandia.
GROWKIT INSTRUKCJA – metoda pierwsza – dla boczniaka królewskiego, boczniaka cytrynowego i mikołajowego – stanowczo: nie stosować do łysiczek kubańskich
- Otwarcie growkit [boxa] >>> zdjęcie pokrywki.
- Nakłuć powierzchnię w 6-8 miejscach zdezynfekowanym narzędziem np. widelcem [na nie więcej niż 4-5mm – można też pominąć ten krok – wtedy warto wydłużyć czas moczenia].
- Wlać wodę o temp pokojowej po sam brzeg pudełka. Jeśli nie mieści się woda bo grzybnia jest zbita po same krawędzie to wystarczy ją intensywnie spryskać wodą.
- Zakryć growkit [box] pokrywką i odstawić na ok 3h (słownie – max. trzy godziny].
- Zdjąć pokrywkę i odlać nadmiar wody – niech się odcedza nie dłużej niż 15 sekund.
- Włożyć pudełko (bez wieczka) do worka i wlej do niego (worka) 220ml czystej wody w temp. pokojowej (nie może się wlewać do pudełka!) – zachowaj ostrożność. Zlewkę z miarką możesz kupić tutaj ale „na oko” przy użyciu szklanki też będzie ok.
- Worek zamknąć – przewijając 2 razy i zabezpieczając spinaczami/klamerką.
- Odstawić w miejsce – w którym nie ma bezpośredniego dostępu promieni słonecznych, ale nie jest ciemno – temp. 22-25*C. Nie otwieraj worka do czasu pojawienia się „pinów” – na tym etapie potrzebne jest wysokie stężenie CO2.
- Po kilku/kilkunastu dniach* pojawią się „piny” – od tego momentu należy 2-3 razy dziennie otwierać grow kit – by dostarczyć świeżego powietrza. Można „wachlować”- by ułatwić wymianę powietrza – nie jest to jednak konieczne. Jeśli ścianki worka nie mają (od środka) kropelek wody to spryskaj je delikatnie wodą – tylko ścianki (nie pryskaj na grzyby).
- Po kilku dniach od pojawienia się pinów, gdy pierwsze owocniki zaczną otwierać kapelusze – zrywamy wszystkie (nawet nieotwarte) owocniki i wracamy do punktu 3.
GROWKIT INSTRUKCJA – sposób alternatywny
- Punkty 1- 3 jw.
- Zakryć growkit pokrywką i odstawić na 12h.
- Zdjąć pokrywkę i odlać nadmiar wody – niech się odcedza „do końca”.
- Włożyć pudełko do worka (bez wieczka).
- Worek – przewinąć 2-3 razy i użyć spinacza dla zabezpieczenia przed rozwinięciem.
- Odstawić w miejsce – w którym nie ma bezpośredniego dostępu promieni słonecznych, ale nie jest ciemno – temp. 20-25*C. Nie otwieraj worka do czasu pojawienia się „pinów” – potrzebne jest wysokie stężenie CO2.
- Po kilku/kilkunastu* dniach pojawią się „piny” – od tego momentu należy 2-3 razy dziennie otwierać grow kit – by dostarczyć świeżego powietrza. Można wachlować (by ułatwić wymianę powietrza) i spryskiwać wodą ścianki growkita [nie bezpośrednio na grzyby].
- Po kilku dniach* od pojawienia się pinów, gdy owocniki zaczną otwierać kapelusze – zrywamy wszystkie (nawet nieotwarte) owocniki i wracamy do punktu 3 z metody pierwszej.
*czasem trwać to może ponad miesiąc
GROWKIT INSTRUKCJA – dotyczy płomiennic, pierścieniaków – stanowczo: nie stosować do żadnych kołpaczków Copelandia Cyanescens i tym podobnych
- Rozpakuj zawartość opakowania
- Zdejmij pokrywkę z grow kit [boxa] i jej nie wyrzucaj – umieść ją najlepiej w torebce strunowej. Przechowywać w czystym miejscu. Będziesz tego potrzebować później. Uwaga! Kolorowe przebarwienia na „ciastku” są normalne dla tych gatunków.
- Umyj dokładnie ręce mydłem i równomiernie nałóż warstwę wierzchniej warstwy gleby na wierzch zestawu [cała zawartość dwóch pojemniczków] + [nie zalewaj boxa wodą – to dopiero po pierwszym rzucie – pkt. 10]
- Umieść [box] zestaw do uprawy w worku.
- Lekko spryskaj wodą zestaw do uprawy i wnętrze worka.
- Ściśnij worek i wpuść do środka świeże powietrze.
- Powtórz kroki 5 i 6 – dwa razy dziennie [od początku/pierwszego dnia – nie dopiero po „pinowaniu” jak w przypadku innych]
- Po około 15-20 dniach wytworzą się owocniki – wtedy wyjmij pudełko z torby i spryskaj tylko wnętrze torby. Po spryskaniu umieść je z powrotem w torebce (te owocniki nie bardzo nie lubią bezpośredniego kontaktu z wodą).
- 5-7 dni po rozpoczęciu wzrostu grzyby będą gotowe do zbioru. Zbierz 30-36h godzin po tym, jak z kapeluszy grzybów zaczną opadać pierwsze czarne zarodniki. Zbierz grzyby przechylając je, aż do złamania łodygi u podstawy.
- Po zbiorach napełnij growkit wodą i załóż pokrywkę – odlej nadmiar po 9-12h i włóż do worka [bez pokrywki].
- Codziennie podawaj świeże powietrze [najlepiej 2 razy] i spryskuj tylko boki worka, aż kolejne zbiory będą gotowe.
- Zbierz grzyby i powtarzaj kroki 10 i 11, aż zestaw przestanie produkować grzyby.
GROWKIT INSTRUKCJA – dotyczy soplówek
- Wyrwij elementy oznaczone A, B i C
- Przetnij delikatnie worek w miejscach A, B i C
- Spryskuj codziennie przegotowaną wodą
- Optymalna temp to 18 stopni – więc trzymaj najlepiej na północnym oknie
- Zbiór po dniach.
GROWKIT INSTRUKCJA – dotyczy maczużników
- Odpakuj ostrożnie szklane naczynie w pudełka.
- Połóż w miejscu w którym jest spora ilość światła – a w nocy jest ciemno. Idealne warunki to 12h światła i 12h pełnej ciemności. Idealne światło to 6500K LED – ale światło słoneczne też jest ok.
- Nie odkręcaj nakrętki do czasu wyrośnięcia owocników.
- Zapewnij temp 18-21*C
- Owocniki będę dojrzałe po 35-50dniach
*legalne np. na Wyspach Samoa, w Brazylii czy innym państwie – tabelka legalności w poszczególnych państwach na Wikipedii – sprawdź legalność/nielegalność we własnym zakresie w aktach prawnych swojego miejsca przebywania.