W dobie przetworzonej żywności i nadmiernego tempa życia warto zatrzymać się na chwilę i przygotować ceremonie kakao. Pozwoli ona wyciszyć negatywne emocje, połączyć się z naturą i poczuć naturalną radość.
Czym kakao ceremonialne różni się od tego dostępnego w sklepach?
Większość osób prawdopodobnie niejednokrotnie piła tradycyjne kakao, słodzone i gotowane na mleku. W sklepach są dostępne mieszanki gorzkie, instant i wszelkiego rodzaju proszki do przygotowania gorącej czekolady.
Kakao komercyjne jest to produkt mocno przetworzony, pozbawiony większości substancji odżywczych. Zawiera dużo białego cukru i jest odtłuszczone, przez co w dużej mierze bezwartościowe.
Zwyczajna czekolada, nawet zawierająca 90% kakao, pochodzi z odmian hybrydowych. Dają one większe i pewniejsze plony, lecz mają niższą zawartość substancji odżywczych. Dodatkowo podczas procesu obróbki oraz temperowania i ogrzewania, większość związków bioaktywnych zostaje zniszczona.
Czekolada mleczna i mieszanki kakao instant, zawierają mleko krowie, emulgatory oraz niską zawartość pasty kakaowej. Produkty odzwierzęce hamują działanie większości prozdrowotnych substancji zawartych w kakao. Tego rodzaju rozwiązania mają co najwyżej walory smakowe. Z pewnością regularne spożywanie wysoko przetworzonych produktów zawierających kakao, nie wpłynie pozytywnie na organizm.
Kakao ceremonialne pochodzi z terenu dzisiejszego Ekwadoru w Ameryce Południowej. Około cztery tysiące lat temu zostało przetransportowane do Ameryki Środkowej oraz Północnej. Najbardziej doceniono ceremonialne kakao na terenach zamieszkałych przez Majów oraz Azteków. Dla nich kakao stanowiło większą wartość nawet od złota.
Ceremonialne kakao było wykorzystywane jako środek płatniczy i potocznie nazywano je czarnych złotem Majów. Bogini Majów, Ixcacao była patronką czekolady oraz kakaowca. Była także boginią Ziemi i płodności. W społeczeństwie matriarchalnym jej rola zapewniająca sytość, miłość oraz bezpieczeństwo była kluczowa.
Ziarna kakaowca, z którego może być przygotowywane kakao ceremonialne zostały przywiezione do Europy dopiero w XVI wieku podczas wypraw Krzysztofa Kolumba. Obecnie kakaowiec jest uprawiany nie tylko na terenie Ameryki Południowej, ale także Indonezji oraz Afryki.
Jak powstaje ceremonialne kakao?
Kakao ceremonialne wyróżnia się nie tylko składem oraz sposobem przygotowania. Kluczowy jest cały proces – począwszy od uprawy, przez pielęgnacje aż do wszelkich czynności, dzięki którym powstaje gotowy produkt.
Pierwszym etapem jest wybór odpowiedniej odmiany kakaowca. Roślina, z której powstanie kakao ceremonialne ta musi być następnie starannie i etycznie uprawiana. Należy tu wspomnieć o krwawej historii czekolady, naznaczonej przemocą i pracą niewolniczą.
Ceremonialne kakao musi być przesiąknięte jedynie pozytywnymi emocjami, które pozwolą wzmocnić więź z Matką Naturą. Miłość i szczęście, do którego dążą uczestnicy ceremonii kakao, nie mogą powstawać przy produkcie uprawianym nieetycznie.
Nasiona kakaowca wykorzystywane do wytworzenia produktu nazywanego „kakao ceremonialne” muszą należeć do odmian całkowicie pierwotnych, tzw. odmian natywnych. Nie są one w żaden sposób skażone działaniem i ingerencją człowieka. Są to odmiany pradawne, niezmienne od tysięcy lat. Dzięki temu, kakao ceremonialne pozostaje niezmienne.
Kakao komercyjne powstaje z odmian hybrydowych. Stworzonych przez człowieka dla uzyskania większych, pewniejszych plonów. Rośliny te są odporniejsze na choroby i dają większe ziarna. Lecz odmiany natywne uprawiane na potrzeby ceremonii kakao, choć dają mniejsze plony, posiadają znacznie więcej substancji aktywnych.
Bardzo istotnym elementem uprawy kakao jest również intencja. Wybranie właściwej odmiany jest tylko jednym z etapów właściwego pozyskiwania nasion. Nieskażone wyzyskiem, pradawne odmiany kakaowca muszą być uprawiane z poszanowaniem Matki Natury oraz ludzkiej pracy. Kakao ceremonialne pozwala poczuć siłę natury.
Współcześnie te zasady mogą przyjąć formę uprawy ekologicznej. Uzyskane nasiona należy przygotować w inny, bardziej naturalny sposób niż ma to miejsce w przypadku komercyjnego kakao. Dzięki troskliwemu przygotowaniu ziaren otrzymane ceremonialne kakao jest wyjątkowo bogate w łatwo przyswajalne składniki odżywcze.
Ziarna kakaowca w pierwszej kolejności muszą zostać poddane fermentacji, dzięki której uwolniony zostanie aromat oraz pożądane substancje. Jest to etap pozwalający na zniwelowanie niechcianych związków chemicznych. Kakao ceremonialne zawiera wiele prozdrowotnych związków.
Następnie nasiona, z których powstanie kakao ceremonialne powinny zostać delikatnie, naturalnie wysuszone. Podgrzanie do niezbyt wysokich temperatur zazwyczaj przebiega podczas suszenia na słońcu.
Ostatnim etapem obróbki nasion kakaowca jest rozdrabnianie. Powinno zostać przeprowadzane z pomocą tradycyjnych, kamiennych naczyń – kakao ceremonialne jest przygotowywane w ten sposób niezmiennie od lat.
Na tym etapie uzyskuje się pastę kakaową. Na rynku ceremonialne kakao dostępne jest zazwyczaj w formie bloków, przypominających nieco kruchą czekoladę. To właśnie sprasowana pasta kakaowa.
Kakao ceremonialne, występujące w blokach, w przeciwieństwie do czekolady nie są poddawane procesowi temperowania, przez co nie mają gładkiej i błyszczącej struktury. Jest to bardzo istotna różnica, ponieważ dzięki rezygnacji z procesu temperowania, kakao ceremonialne zachowuje znacznie więcej substancji aktywnych.
Kakao ceremonialne – tradycyjny rytuał Majów
Ceremonia kakao przeprowadzana przez starożytnych Majów była wydarzeniem religijnym i mistycznym. Kakao ceremonialne posiada głęboki związek z boginią płodności, modlitwami i transem można było zaobserwować podczas wspólnych ceremonii.
W jej trakcie wykorzystywano najczystsze kakao. Mieszano je z wodą pitną i dbano o czystość intencji podczas całego procesu przygotowania. Spożywanie spienionego kakao miało miejsce podczas najważniejszych wydarzeń – narodzin, śmierci, a także zaślubin. Ceremonia kakao była kluczowym elementem kultury amerykańskiej.
Ze względu na specyfikę religii wyznawanej przez Majów, kakao ceremonialne miało przypisywane nie tylko lecznicze oraz magiczne właściwości, ale także duszę oraz świadomość.
Substancje odżywcze zawarte w kakao ceremonialnym
Kakao ceremonialne posiada zdrowotne właściwości, które zostały docenione już przed starożytnych. Majowie oraz Aztekowie w pełni zdawali sobie sprawę z wartości produktów uzyskiwanych podczas obróbki nasion kakaowca. Praktykowana przez nich ceremonia kakao była działaniem zarówno zdrowotnym, jak i mistycznym. Wykorzystywano do niej najwyższej jakości kakao ceremonialne.
Współczesne, najnowocześniejsze badania naukowe również potwierdzają prozdrowotne właściwości kakao. Przede wszystkim jest to produkt o znacznych właściwościach odżywczych oraz antyoksydacyjnych. Zawiera związki wpływające na spowolnienie procesu starzenia.
Kakao ceremonialne w ponad połowie składa się z tłuszczu, nazywanego masłem kakaowym. Jedna trzecia to zdrowe węglowodany, w większości łatwo przyswajalny błonnik. Kakao zawiera także białko roślinne.
Kakao ceremonialne posiada bogactwo właściwości odżywczych, które opiera się również na licznych substancjach mineralnych. Nieagresywnie przetwarzane ziarna kakaowca są wyjątkowo bogate w
- Magnez, który wspiera pracę układu nerwowego i wpływa na poziom stresu oraz zmęczenia
- Żelazo, mające kluczową rolę w procesie tworzenia czerwonych krwinek
- Wapń, którego rola w procesach metabolicznych kości jest znana od wielu lat
- Potas, kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układy krwionośnego
- Miedź, wspierającą efektywny transport żelaza.
Ceremonialne kakao jest również bogate w witaminy z grupy B, witaminę E oraz K, a także kwas foliowy, który powinien być zażywany przez kobiety starające się o dziecko oraz będące w ciąży.
Kakao ceremonialne zawiera także substancje bioaktywnych. To właśnie one wpływają na regulacje emocji i poprawę sprawności intelektualnej po spożyciu napoju, zawierającego kakao ceremonialne.
Wpływ kakao ceremonialnego na organizm – jak działa?
Ceremonialne kakao posiada udokumentowany wpływ na organizm człowieka. Przede wszystkim pozwala się zrelaksować oraz rozluźnić. Wiele osób odczuwa po nim spokój oraz znaczną redukcję stresu.
Kakao ceremonialne zawiera substancje, które działają na ośrodek przyjemności. Zwiększa się produkcja serotoniny. Zawarty w nim anandamid może wpływać na organizm podobnie jak marihuana. Ceremonialne kakao redukuje ból, nerwowe skurcze i ma dobroczynny wpływ na libido.
Spożywanie produktu nazywanego „kakao ceremonialne” może wywoływać także pozytywną euforię, podobną jak podczas uprawiania sportów lub zakochania się.
Ceremonialne kakao ma również korzystny wpływ na fizyczny aspekt. Pomaga regulować poziom cholesterolu, a także zwiększa wydolność. Pozytywny wpływ zaobserwować można także w obszarze koncentracji i regeneracji.
Ze względu na wysoką zawartość magnezu, kakao ceremonialne pozytywnie wpływa na jędrność skóry oraz opóźnia procesy starzenia.
Kakao ceremonialne jak napój bogów – magiczne właściwości ceremonialnego kakao
Kakao ceremonialne jest bogate w substancje aktywne mające terapeutyczny wpływ na organizm. Jedną z nich anandamid. Odpowiada on za regulację ośrodka sytości. Dodatkowo przyczynia się do efektywniejszego metabolizmu tłuszczów i cukrów. Wspiera działanie trzustki oraz wątroby, a także poprawia regulację stresu.
Substancją pobudzającą wydzielanie endorfin jest fenyloetyloamina. Kakao ceremonialne jest w nia szczególnie bogate. To właśnie ona odpowiada za wydzielanie dopaminy i odczuwanie przyjemności. Należy także zaznaczyć, że jest to także substancja mająca pozytywny wpływ na koncentrację oraz pamięć.
Kakao ceremonialne zawiera także teobrominę. Pobudza ona układ krwionośny oraz usprawnia transport substancji odżywczych. Relaksuje oraz odpręża, a także wspomaga leczenie astmy.
Tryptofan jest substancją odpowiedzialną na wytwarzanie serotoniny. Dzięki wsparci odpowiedniego poziomu serotoniny można wyregulować agresje, spadki nastroju oraz zredukować poziom stresu.
Osoby borykające się z otyłością oraz chorobami autoimmunologicznymi powinny sięgnąć po ceremonialne kakao ze względu na wysoką zawartość flawonoidów. Wspierają one układ odpornościowy oraz pracę trzustki.
Bogactwo substancji aktywnych zawartych w kakao ceremonialnym zostało nie bez przyczyny docenione przez starożytnych mieszkańców Ameryki Południowej. Nazywali je napojem bogów. Współczesne kakao ceremonialne posiada dokładnie te same właściwości co dawniej, ze względu na wykorzystywanie pradawnych odmian kakaowca.
Jak ceremonia kakao wpływa na emocje?
Kakao ceremonialne oraz jego spożywanie wiąże się z rytuałem oraz dobroczynnym wpływem na organizm. Skutki jego działania są odczuwalne także na poziomie emocjonalnym. Jest to dość indywidualna kwestia, uzależniona od sytuacji życiowej, metabolizmu i wielu innych czynników.
Najczęściej jednak ceremonialne kakao powoduje uczucie szczęścia oraz błogości. Wiele osób deklaruje, że czuło błogość, wdzięczność oraz miłość. Zazwyczaj uczucia te pojawiają się spokojnie, bez gwałtownych i radykalnych skoków.
Ceremonialne kakao z tego względu powinno być pite w milej, spokojnej atmosferze. Nie należy pić go szybko, podczas przeglądania maili czy mediów społecznościowych. Warto w trakcie spożywania zastanowić się nad swoimi emocjami, relacjami i samoakceptacją.
Częstą reakcją na ceremonialne kakao jest także wzrost kreatywności i chęć twórczego działania. Wiele osób odczuwa wzrost libido i potrzebę bliskości. Po wypiciu kakao można łatwiej i pełniej odczuwać przyjemność i więź z partnerem.
Kakao ceremonialne, uzyskiwane w sposób etyczny z natywnych odmian kakaowca, pomaga także poczuć głęboką więź z naturą. Dodaje także energii i poprawia koncentracje.
Kakao ceremonialne wykazuje pozytywne działanie, które zazwyczaj jest widoczne przez kilka godzin. Warto indywidualnie wypraktykować najlepsze proporcje, częstotliwość oraz odpowiednią porę dnia. Dla niektórych ceremonialne kakao będzie doskonałym napojem na wieczór, a inni będą woleli wypić je do południa.
Tradycyjny rytuał kakao – jak przebiega?
Współcześnie można wziąć udział w oficjalnej ceremonii kakao. Jest on prowadzony przez mistrza ceremonii. Zwykle łączy się z medytacją w grupie oraz transem i specyficzną muzyką.
Wspólne przygotowywanie kakao, na bazie wysokiej jakości ceremonialnego kakao oraz świeżej wody jest wstępem do ceremonii. Gorzki, mocny smak oraz aromat, jakim charakteryzuje się kakao ceremonialne rozluźnia, oraz uspokaja uczestników.
Dla zwiększenia działania można dodać odrobinę chili, kardamonu lub cynamonu. Dla osób początkujących konieczne może okazać się także dosłodzenie napoju nazywanego „kakao ceremonialne” wegańskim słodzikiem – np. syropem z agawy.
W trakcie ceremonii kakao grana jest muzyka na żywo, mogą odbywać się także śpiewy i mantry. Otoczenie jest zaprojektowane tak, aby wspierać proces wyciszania. Mogą być zapalone świece oraz kadzidła. Po spożyciu ceremonialnego kakao można także tańczyć i zawierać nowe, przepełnione radością oraz miłością znajomości.
Czy samodzielne przygotowanie kakao ceremonialnego jest trudne?
Kakao ceremonialne można bez trudu przygotować w domu, lecz warto choć raz wziąć udział w pełnej ceremonii kakao.
Ceremonialne kakao przepis opiera się o najwyższej jakości kakao, wodę lub mleko roślinne i dodatki smakowe. Na jedną porcję ceremonialnego kakao powinno się przeznaczyć około 40 do 50 gramów pasty kakaowej lub sprasowanego kakao ceremonialnego. W przypadku pierwszych prób warto zacząć od kakao przyrządzonego z połowy porcji – około 20 gramów produktu kakao ceremonialne.
Wysoka zawartość substancji odżywczych zawartych w paście będącej bazą napoju kakao ceremonialne, wymaga niekiedy czasu na przyzwyczajenie organizmu. Zwłaszcza biorąc pod uwagę działanie substancji bioaktywnych wpływających na samopoczucie.
Kakao ceremonialne przygotowane z pełnej porcji powinno być spożywane do trzech razy w tygodniu. Jeśli jednak jest to satysfakcjonujący rytuał i częstotliwość byłaby większa, warto zmniejszyć zawartość kakao.
Na jedną, standardową porcję napoju „kakao ceremonialne” potrzeba
- 40 do 50 gramów kakao
- 150 mililitrów wody lub napoju roślinnego
Opcjonalnie
- Odrobina słodzika – syrop klonowy, syrop z agawy, cukier kokosowy
- Szczypta pieprzy cayenne i soli, dla podkreślenia smaku czekolady i uaktywnienia kapsaicyną przyswajania składników aktywnych.
Przygotowując ceremonialne kakao, należy pamiętać, aby nie podgrzewać nadmiernie napoju roślinnego. Powinno zagrzać się jedynie do temperatury około 40 stopni, aby nie zniszczyć właściwości odżywczych kakao.
Ciepły napój roślinny należy połączyć z blokiem „kakao ceremonialne”. Najlepiej wykorzystać do tego blender. Kakao ceremonialne jest dość twarde, przez co trudno je rozpuścić, a dodatkowo dzięki miksowaniu można z łatwością uzyskać pożądaną piankę.
Kakao ceremonialne przygotowane w ten sposób jest dość gęste, bardzo aromatyczne i w zależności od ilości użytego słodzika, może być dość gorzkie. Głęboki aromat czekolady w połączeniu z zawartymi w kakao substancjami odżywczymi wprowadza w radosny, błogi nastrój.
Ze względu na dużą ilość masła kakaowego, napój przygotowany z wysokiej jakości pasty kakaowej będzie sycący i kaloryczny.
Czego należy unikać, przygotowując kakao ceremonialne?
Przygotowując ceremonialne kakao, nawet na użytek całkowicie domowy i prywatny, warto przestrzegać zasad, wpływających na właściwości gotowego napoju.
Przede wszystkim, szykując ceremonialne kakao, niewskazany jest pospiech. To nie jest napój w proszku, który można przygotować i szybko wybić w przerwie w pracy. Aby w pełni przyswoić zawarte w kakao ceremonialnym składniki odżywcze, należy przeznaczyć na przygotowanie i spożycie odpowiednią ilość czasu.
Kakao ceremonialne posiada relaksacyjne i rozluźniające właściwości , które wpływają na samopoczucie po wypiciu, dlatego warto wybrać odpowiednią porę dnia.
Natomiast biorąc pod uwagę aspekty techniczne, podczas przygotowywania kakao ceremonialne należy unikać produktów odzwierzęcych – zarówno mleka krowiego lub pochodzącego od innych zwierząt, jak i miodu.
Kakao ceremonialne może być przygotowywane jedynie na napojach roślinnych z wykorzystaniem wegańskich słodzików. Niewskazany jest również cukier rafinowany.
W dniu, w którym planowane jest spożycie kakao ceremonialne, warto zrezygnować także ze spożywania posiłków mięsnych. Zalecane jest również unikanie alkoholu oraz innych używek.
Przeciwskazania do spożywania kakao ceremonialnego
Kakao ceremonialne jest produktem bogatym w liczne substancje odżywcze. Z tego względu, osoby przewlekle chore lub stale zażywające leki, powinny skonsultować się z lekarzem, przed wprowadzeniem ceremonialnego kakao do swojej diety.
Zazwyczaj ceremonialne kakao jest odradzane w przypadku zdiagnozowanych chorób psychicznych i podczas zażywania leków psychotropowych. Kakao ceremonialne powinno być także unikane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Niektóre choroby układu krążenia oraz nerek również mogą stanowić przeciwskazanie do spożywania ceremonialnego kakao.
Źródła:
https://begoodorganics.com/cacao-5-little-known-benefits-of-this-amazonian-superfood/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/
https://www.thestll.com/articles/ceremonial-cacao-explained
https://www.santabarbarachocolate.com/blog/cacao-ceremony-and-ritualistic-preparation-of-cacao/
Strupp Green, J. (2009). Feasting with Foam: Ceremonial Drinks of Cacao, Maize, and Pataxte Cacao